Com cada any, el Círcol participa de les festes de maig amb molta força.

En aquest article us fem cinc cèntims d’un dels actes cabdals amb presència de gent del Círcol: la passada de Sant Anastasi. 

La passada de Sant Anastasi se celebra el dia 11 de maig sota l’organització de la Confraria de Sant Anastasi. 

La celebració consta d’una cercavila que passeja la figura de Sant Anastasi per alguns carrers de Badalona. En diferents punts del recorregut es van sumant al seguici totes les colles de cultura tradicional de la ciutat, menys els Geganters. 

La diada acaba a les portes de l’Església de Santa Maria on es fa un acte de tancament de la festa amb el “Ball de la bandera de Sant Anastasi”.

A la passada de Sant Anastasi, el Círcol hi representa el ball del Baró de Maldà.  

El Baró de Maldà fou un noble barceloní que va viure entre els anys 1746 i 1819. És autor d’un dietari anomenat Calaix de Sastre que escriu de forma quasi bé ininterrompuda durant 50 anys. 

Segons l’enciclopèdia lliure Viquipèdia, el Calaix de Sastre té una gran importància com a document literari i històric:”Inserit en la literatura popular, el Calaix de sastre és considerat un precedent del costumisme i del periodisme locals.”

El dia 11 de maig, el Baró de Maldà arriba a Badalona en una de les seves visites anuals. El poble, representat pel mossèn, el campaner, el nunci i altres acompanyants reben el Baró i li expliquen l’actualitat de la ciutat. Aquesta actualitat està escrita en forma de vers i s’anomenen corrandes. Les Corrandes del Baró són una crítica audaç i punyent de la situació de Badalona.

passada_4

Després de la lectura de les corrandes, el Baró i el seu seguici se sumen a la Passada de Sant Anastasi. El Baró anirà saludant els conciutadans de Badalona, mentre els representants del poble salten i ballen al seu voltant.