El Trofeu de la EASO Kopa

Parafrasejant el filòsof, divendres passat 110 membres de la família Círcol es llevaven ben d’hora, ben d’hora per emprendre junts una de les experiències més boniques que hom pot experimentar si estàs vinculat en el meravellós món del bàsquet. Toc de queda a les 5 del matí ak Museu. Destinació, Donosti. El Círcol va ser convidat a la setena edició de la EASO KOPA, el torneig amistós que organitza el club EASO de Sant Sebastià i per on han passat equips de talla com Barça, Joventut o Reial Madrid. De fet, no és la primera vegada que el nostre club hi és convidat. Fa 4 anys el Círcol va jugar aquest torneig, disputant un dels partits amb el Madrid. Però tornem al present més immediat i a aquest divendres tant matiner. Hi van anar 7 equips de l’entitat: els tres infantils ( l’A, el B combinat amb el Preinfantil i el femení), el Cadet B, combinat amb l’1, A i femení i el Júnior Preferent)

Enmig de lleganyes i badalls els dos autocars es posaven en marxa. Quedaven ben bé 6 hores de viatge per fer de tot: tornar a dormir, fer el burro o planificar com jugar el primer partit. Primera parada del trajecte, Saragossa. Repostatge a ambdós sentits, tant d’autocar com de passatgers i cap a Euskadi.

foto familia

Foto Família Círcol a la parada tècnica de Saragossa abans d’arribara Euskadi

Cap el migdia, Donosti rebia l’expedició catalana (el Círcol era l’únic representant del país al torneig) amb núvols i pressagiant que en poca estona la pluja, el xirimiri, una icona de la cultura basca, faria acte de presència. Mentrestant, els jugadors es preparaven per disputar en poques hores els primers partits de les respectives fases de grups i les diferents categories.

Més enllà del caràcter amistós del torneig, aquesta experiència va servir a tots per coneixer una mica el funcionament i la manera de fer dels nous inquilins de les respectives banquetes. Perquè cal comentar que, encara que per noms, els jugadors són els mateixos, molts entrenadors nous s’incorporen a aquestes plantilles. En molts casos, aquest tres partits són els primers en què s’ha experimentat les noves jugades i els nous conceptes dels entrenadors de cara a la temporada que ja comença. Casos com Jaume Lleal, al Preinfantil masculí, Lluís Montón i Nei Fuentes al Cadet femení, David Aldabert i Gerard Puerto als 2 infantils masculins o Ricard Santiago al Cadet A, compartien stage amb els clàssics Gerard Castro a l’Infantil femení i Santi Rodríguez al Cadet 1.

cadets

Imatge divertida de les Cadet de Lluís Montón i Nei Fuentes al torneig

Tots ells i els seus respectius equips van haver de treure’s ràpidament el cansament del viatge i començar a jugar els seus partits. 4 seus i un futimer de partits en joc, la majoria contra l’equip amfitrió o contra equips locals. Alguns partits curiosos com el que obria foc a Lezo entre el Cadet A i l’EASO Aizkorri. Resulta que l’equip guipuscoà està finançat per Loquillo, el cantant i exjugador del Círcol i hi juga el seu fill. Partit acabat amb victòria a la pròrroga en el primer partit de Ricard Santiago a la banqueta de l’equip. El Junior Preferent estrenava la seva flamant etiqueta amb triomf contundent davant l’EASO Ezpala. L’infantil B queia amb l’Aranalde…

cadet aizkorri

Salutació al final del partit entre el Cadet A i l’Easo Aizkorri

Anècdotes i resultats al marge, aquests primers partits de latemporada Círcol, que en molts casos van ser bones proves de toc per mirar el nivell, han servit molt a tots per saber l’estat de la qüestió i com s’arriba a l’inici de la Lliga. I mentre els partits se succeïen, molts pares jugaven el seu determinat encontre.

Hi ha hagut molts moments d’esbarjo i de relax en aquests tres dies. I Sant Sebastià i esbarjo són sinònims de teca, de bona teca. Ningú es va poder resistir a la temptació de seure’s a una terrassa i degustar els clàssics pinxos regats amb txacolí, un altre dels símbols de la cultura i tradició basca, mentre passejava per la platja de la Contxa, s’aturava al passeig d’Anoeta, contemplava el Teatre Kursaal, seu del Festival de Cine de Sant Sebastià, creuava la meta de la Clàssica Ciclista, o mirava com acondicionaven l’Estadi d’Anoeta per acollir partits de la R. Societat de la Lliga de Campions.

Un cop acabada la primera jornada, carretera, manta i cap a l’alberg de Zarautz a fer nit. Zarautz, poble conegut pel restaurant Arguiñano, del famós i mediàtic xef, una altra de les icones de la cultura basca. Desconeixem si l’esmorzar dels nanos va ser servit per ell.

nit donosti

El Círcol a la conquesta de la nit donostiarra

El matí de dissabte s’aixecava com era d’esperar a aquestes terres: gris, tapat i plujós. Curiosament com el de Badalona. La jornada de bàsquet seria intensa ja que es jugarien en molts casos dos partits (matí i tarda) i es decidiria els finalistes i les places d’honor de diumenge. I també fins a quin punt de llarga seria la nit següent… La matinal ens deixava un nou triomf del Cadet A, la primera de l’Infantil femení o una nova exhibició del Junior Preferent. Així es configuràven els quadres per una tarda decisiva en la lluita per les medalles. El Cadet A es classificava per la gran final de diumenge en fer el ple de victòries, 3/3, en una fase de grups on va anar de menys a més. A part el Cadet B estrenava el caseller de victòries i Lluís Montón sumava la segona victòria en la seva nova experiència a la banqueta del Cadet femení del Círcol.

traineres

Superigandea de bàsquet i de traineres. Imatge de la popular Bandera de la Contxa, poques hores abans de les finals de diumenge

D’aquesta manera ens plantàvem a l’últim dia de competició. Diumenge al matí finalitzava l’EASO Kopa 2013 amb la disputa de les finals i les places d’honor al podi. Un Superdiumenge esplèndid de bàsquet, no meteorològic per tancar un gran torneig. O més ben dit un esplèndid Superigandea de bàsquet. Superigandea de bàsquet i de rem, una altra de les tradicions inherents a la culura basca. Era jornada gran pels amants d’aquest esport, ja que se celebrava la regata de la Bandera de la Contxa. Alguns dels membres de l’expedició Círcol desplaçada a Donosti no es van voler perdre l’espectacle de les traineres abans de gaudir de l’espectacle del bàsquet. El pavelló de Gazca, en ple passeig d’Anoeta, amb la Platja de la Contxa a tocar i respirant olor de mar Cantàbric, es vestia de gala com a seu de les finals. Com hem dit, el Cadet A va ser el representant del Círcol en aquest últim gran acte de la festa major del bàsquet a Euskal Herria. A les 12:00, duel d’imbatuts, Ibaiondo, campió del grup A – Círcol, campió del grup B de la categoria Cadet. El Círcol no va poder fer massa cosa i va caure. L’equip de Ricard Santiago es proclamava, brillantment, sotscampió del torneig. Èxit que es completava amb la quarta posició del Junior Preferent, i els triomfs de l’Infantil B i femení (que acaben terceres la competició) i el de les Cadet. L’infantil A cau a la final de consolació i acaba quart

copa cadet a

El Cadet A aixeca la Copa de subca
mpió de la Easp Kopa en categoria Cadet

En resum, el Círcol, tots, va fer un gran torneig on van exportar fora de Catalunya els valors que han fet gran el club: respecte, humilitat, bon joc i talent. Van dur amb orgull la samarreta.

L’entrega de la Copa posava el colofó final a tres dies de bàsquet, d’entreteniment, diversió i bona teca, inoblidables. Carretera i manta i cap a Badalona. La família Círcol, els 110 membres de l’expedició oficial, i algun més que es va afegir pel seu compte, i les copes els esperaven més de 6 hores de camí cap a casa. Ben entrat al vespre, arribada a Badalona. Enrere una experiència inoblidable i tant de bo repetible. Endavant ja s’albira l’inici de la temporada oficial amb les respectives lligues. Cal tornar a la feina. Això si sense abans dir…

Eskerrik asko Easo Kopa 2013, Eskerrik asko Donosti. Fins ben aviat