• Aquest 2016 el Círcol Catòlic està d’aniversari. Una de les seccions més emblemàtiques i reconegudes més enllà de Badalona fa 75 anys. El bàsquet del Círcol compleix tres quarts de segle de recorregut amb un passat brillant, un present extraordinari i un futur il·lusionant per recórrer. 75 anys d’història lligada, també en l’evolució de l’esport de la cistella. Una gran història col·lectiva, la del bàsquet del Círcol, formada per les petites grans històries dels protagonistes que han fet, fan i faran el bàsquet a Can Cartrons. Aquesta és la història de 75 anys en clau bàsquet i segell Círcol

  • Círcol75
 • ELS ORÍGENS. TOT TÉ UN PRINCIPI — Anys 1941 a 1959

  • L’any 1941, el Círcol Catòlic té 62 anys. Juntament amb el teatre i la secció d’escacs, decideix crear la secció esportiva per encarrilar les inquietuds esportives de la joventut de l’època. El 23 d’abril de 1941, Diada de Sant Jordi, la Junta Central aprova la creació de la secció esportiva que englobaria entre altres un equip de futbol i un de bàsquet. Ràpidament, el bàsquet es farà un lloc preeminent i 11 homes formarien el primer equip. Vestits amb els colors verds i blancs característics de tots els Círcols i Centres Catòlics.

  • Amb un conjunt consolidat es constitueix una Junta Directiva pròpia pel bàsquet que presidiria Marcel·lí Jordà. L’equip s’inscriu a la Federació Catalana, a Tercera Catalana i es condiciona el primer terreny de joc.

  • L’1 de febrer de 1942, la pilota es posa en joc a la Rectoria Vella, en un Círcol.-Teià que acaba amb triomf local (38-29). És el primer partit del bàsquet del Círcol. És el salt inicial a 75 anys de molts partits, moltes històries, moltes alegries i algunes decepcions. Posteriorment es disputa el primer partit oficial davant el Masnou i es guanya (10-34).

  • 2 anys més tard, el Círcol ja és de Primera Catalana i s’hi estaria 15 anys: des del 1944 i el primer partit a la categoria més alta del bàsquet català, davant el FC Barcelona (54-21) fins al 1959.

  • En aquell mateix 1944 s’inaugura el primer camp en propietat del Círcol: el del carrer Sant Anastasi i es forma el primer equip juvenil. Arrenca el bàsquet base i de formació del Círcol amb la creació paulatina d’equips que nodreixen el planter de la secció.

  • 75historia1
 • Un dels primers equips del Círcol

  EL CÍRCOL A LA LLIGA NACIONAL — Anys 1959 a 1973

  • L’any 1959, la Federació Espanyola de bàsquet aglutina els diferents Campionats Regionals on destacaven el Campionat de Catalunya i el Campionat de Castella, en un de sol a nivell d’Estat Espanyol.

  • El Círcol s’inscriu a la Segona divisió de la Lliga Nacional, l’anomenat Trofeu Gonzalo Aguirre El 9 de gener de 1960 s’obre una altra etapa del bàsquet del Círcol amb el seu primer partit oficial a la nova Lliga Nacional: un partit que, curiosament, acaba amb empat a 24 al camp del València CF.

  • 10 anys més tard, al 1971, el Círcol baixa de categoria i obre una nova etapa, curta, que ens duia a l’època més esplèndida i gloriosa dels 75 anys del bàsquet a Can Cartrons.

 • REESTRUCTURACIÓ I DOBLE ASCENS A PRIMERA NACIONAL — Anys 1971 a 1973

  • El Círcol es vol fer gran. Un nou projecte ambiciós, encapçalat per una nova Junta Directiva, implica un canvi radical del plantejament de la secció cap a cotes més altes, sense perdre l’essència de formació de jugadors amb la filosofia Círcol a través del planter. S’instaura el semi-professionalisme

  • Un dels canvis més evidents es veu en el canvi de terreny de joc. L’exigència de la Lliga Nacional fa abandonar el camp del Carrer Sant Anastasi i els posteriors de la OJE o la nau del Carrer Industria, destinada als equips de formació per instal·lar-se a La Plana i posteriorment a Sant Josep.

  • El nou projecte ambiciós de la Junta del bàsquet sorgeix efecte. En dos anys consecutius, s’assoleix un doble ascens consecutiu a la Primera Nacional, la màxima divisió del bàsquet estatal.

  • Comença una gran etapa en la història del Círcol

  • 75 HISTÒRIA 2
 • L’equip de l’ascens de Tercera a Segona Nacional

  L’ÈPOCA MÉS GLORIOSA DEL CÍRCOL. PRIMERA NACIONAL I EUROPA —- Anys 1973 a 1984

  • L’ascens a Primera Nacional implica un replantejament cap al professionalisme de la secció: a la gent del planter s’hi afegiran els fitxatges d’altres jugadors d’altres clubs que dotaran d’un plus de nivell i qualitat al primer equip de la secció.

  • Parlar de Primera Nacional és parlar d’11 anys, 10 temporades, a l’elit del bàsquet, de noms il·lustres de la història del bàsquet que van vestir un dia la samarreta del Círcol, de l’inici a les banquetes d’un GRAN del món de la cistella estatal i europeu, de jugar a Europa i de l’entrada de patrocinadors per seguir competint a més alt nivell

  • El Círcol a Primera Nacional són grans partits i victòries contra grans equips de referència com el Barcelona, el Reial Madrid o el Joventut.

  • El Círcol a Primera Nacional és sobretot un nom: Aíto Garcia Reneses, el llorejat tècnic madrileny que, un cop penja les bambes, s’asseu a la banqueta d’un equip professional per primer cop com a entrenador. El binomi Círcol – Aito duraria 9 anys i portaria l’equip a una tercera plaça, la temporada 1981-82 i a jugar a Europa 4 temporades consecutives, de 1978-79 a la 81-82, arribant a les semifinals de la Copa Korac l’any 1979 perdent en eliminatòria a doble partit amb l?Arrigoni de Rieti d’Itàlia

  • Sant Josep s’omplia cada setmana i a casa jornada europea per veure el Círcol en una època in van coincidir a Primera Nacional, tres equips de Badalona: el Joventut, el Sant Josep i el Círcol.

  • La rivalitat esportiva entre els tres equips de la ciutat es va iniciar en aquesta època. Tres equips i tres aficions diferenciades. Partits èpics i derbis ciutadans que omplien les pistes de la ciutat.

  • I el Círcol a Primera Nacional va implicar també l’entrada de patrocinadors i nous ingressos per tal de mantenir-se a la primera línia del bàsquet. Al binomi Círcol-Aíto, cal afegir la tercera peça del puzle de l’era més gloriosa de la història del bàsquet del Círcol: Cotonificio. Estar a l’elit del bàsquet va ser possible gràcies al mestratge d’Aíto, innovador alhora d’aplicar pautes prepartit, d’introduir la inèdita figura del 3 alt, i de l’aportació econòmica durant 7 anys de Cotonificio que va permetre viatjar per Europa i competir amb equips tant mítics com la Cibona de Zagreb, el Limoges francès o l’Olimpija de Ljubijana eslovè.

  • En paral·lel a aquesta època gloriosa del primer equip, els equips de formació també creixen en qualitat de joc, imprimint el segell Aíto que es va traslladar a les categories inferiors. Els Júniors i Juvenils esdevenen punters a nivell català i a nivell estatal. L’any 1981, el Júnior del Círcol guanya el Campionat d’Espanya de Valladolid en derrotar al R. Madrid

  • L’adéu del patrocinador Cotonificio, la marxa d’Aíto i d’alguns dels jugadors puntals de l’equip, l’any 1983, fa que el Círcol entri en crisi i no pugui mantenir el nivell competitiu i econòmic que implica la més alta categoria del bàsquet estatal. Després de vendre’s la plaça al Santa Coloma, al gener de 1984, la secció de bàsquet del Círcol desapareix durant 9 mesos.

  • Al setembre de 1984, el Círcol refunda el bàsquet en un panorama radicalment diferent. Una nova etapa en la història del bàsquet a Can Cartrons

  • 75 història3
 • Una de les plantilles del Círcol d’Aíto, l’època més gloriosa dels 75 anys d’història de la secció
 • RE-FUNDACIÓ CAP AL CINQUANTENARI — Anys 1984 a 1992

  • Setembre de 1984: la Junta Central presidida per Emili Bultó, aprova la re-fundació de la secció de bàsquet del Círcol, reconvertida en una secció eminentment formadora i dedicada al planter. En els primers 5 equips que es creen, el nou Sènior masculí s’inscriu a la Tercera Catalana. En quatre anys l’equip ascendeix a Primera Catalana, categoria que juga quan la secció arriba als seus primers 50 anys de vida. El creixent nombre d’equips de base crea la necessitat de nous espais de joc com Casagemes, Pomar o Ausiàs March on actualment encara se’n fa ús
 • CAMÍ DE COPA CATALUNYA — Anys 1992 a 1998

 • Després de 4 anys a Primera, la temporada 1993-94, el Sènior baixa a Segona Catalana on només s’hi està un any, ja que immediatament torna a pujar de categoria.

 • Dos anys més tard, a la temporada 1998 – 99, el Círcol ascendeix a Copa Catalunya, la Divisió d’honor del bàsquet català, per primer cop a la seva història

 • DE COPA CATALUNYA A SEGONA CATALANA — Anys 1999 a 2006

 • La primera experiència del Círcol a Copa Catalunya dura 4 temporades. De la campanya 1999-2000 a la 2002-03. En aquest darrer any, l’equip descendeix a Primera Catalana, on hi romandrà dos anys.

 • A la temporada 2005-06, l’equip baixarà a la Segona Catalana. És en aquest instant, quan arrenca l’etapa actual del Círcol, fent el camí invers.

 • En paral·lel, a la temporada 2003-04, amb el Sènior a Copa Catalunya i un replantejament del planter formatiu del Círcol, el Júnior disputa la categoria Preferent

  • 75 història 4
 • Presentació de la temporada 2005-2006

  DE SEGONA A COPA CATALUNYA — Des de l’any 2006 fins a l’actualitat

 • El Círcol juga 4 anys a la Segona Catalana, fins l’any 2010 que assoleix l’ascens a Primera, on es manté dos anys, abans de tornar a baixar a Segona el 2012.

 • En aquest instant, comença una escalada fulgurant amb dos ascensos consecutius en dos anys que ens porta de nou, 10 anys més tard a jugar Copa Catalunya, l’any 2014.

 • Aquesta etapa actual també es molt positiva a nivell dels equips formatius que assoleixen diversos campionats i subcampionats, així com també aconsegueixen jugar a categories Preferents

  • 75 història 4
 • Presentació temporada 2015-2016

  ANNEX: BÀSQUET FEMENÍ

  • Al Círcol hi han jugat tant els nois com les noies. I és que el bàsquet femení forma una part molt important en la història de la secció.

  • Una història en femení que arrenca a la temporada 1969-70, amb un primer equip que s’inscriu a Segona Provincial.

  • A la temporada 1978, el bàsquet femení desapareix per renéixer amb Lforça, la campanya 1984-85, coincidint amb la re-fundació de la secció. El Sènior femení s’inscriu a Segona Catalana, mentre en paral·lel es van creant equips de base.

  • La temporada 1994-95 és el moment més àlgid del bàsquet femení del Círcol, quan juga a Segona divisió estatal A. Dos anys més tard, el bàsquet femení desapareix per retornar paulatinanemt a la temporada 2005-06, primer des dels equips de base i posteriorment amb un equip Sènior, inscrit a Tercera Catalana el 2009, que en dos anys consecutius puja a Primera a la temporada 2012-13, desapareix l’any següent, per reapareèixer finalment el 2014 fins avui a Tercera Catalana.

  • En paraŀlel, també es formen equips femenins de base amb gran acollida i amb èxits sobretot en l’etapa actuant assolint Campionats i Subcampionats i places a Preferents.

   

  • 75 història 5 (femeni)
 • Actual plantilla del Sènior femení
  • El Círcol celebra avui el 75è aniversari de la secció de bàsquet amb 20 equips i més de 200 jugadors vestint els colors de l’històric Círcol Catòlic de Badalona. Som 20 equips repartits en 12 equips masculins, 4 femenins, 2 mixtes i dos equips a la nostra Escola de Bàsquet cada cop més creixent

  • 75 Círcol2
 • 75 anys de bàsquet al Círcol. 75 anys d’una gran història formada per les petites, grans històries de cada un dels seus protagonistes: jugadors, entrenadors, delegats, pares, directius, presidents i aficionats. Tots i cadascun molt importants per entendre on hem arribat i a on som. 75 anys de bàsquet a Can Cartrons

 • Gràcies a TOTS per fer-ho possible. Per molts anys

 • Salut i cistelles