L’educació en el lleure està agafant un paper cada vegada més important en una societat que obre les portes d’ordinadors, mòbils, tauletes, etc. a infants, adolescents i joves. Cada vegada hi ha menys espais i propostes que ajudin a despertar altres tipus d’interès, i per tant, no és gens senzill donar continuïtat a la tasca d’educar en el lleure.

Contràriament a tot això, el Xirusplai fa uns anys que està vivint un creixement exponencial. El que fa un temps era una secció de vora 70-80 infants i un grup de monitores d’unes 15 persones, s’ha vist ampliat de tal forma que ja es doblen en inscrites i el grup de monitores ronda les 40 persones. Dins de l’evolució constant que té l’esplai, al 2018 hi va néixer un nou òrgan: l’Assemblea de Dones.

I que és l’Assemblea de dones? Més enllà del que el nom evidencia, com dèiem, és un òrgan intern de l’esplai basat en tenir un espai on les monitores dones puguin parlar sense embuts de les coses que passen, viuen o veuen. I no només per comentar-les, sinó també de ser un grup de suport que ofereix ajuda, consell o simplement l’oportunitat d’expressar-se, entre d’altres.

La tasca no acaba únicament amb això. A nivell d’esplai han proposat diverses formacions que s’han dut a terme, han creat debats sobre temes que les inquietaven com a dones i també han elaborat un protocol per actuar davant d’una agressió.

I el funcionament és molt senzill. Es reuneixen un cop al trimestre de forma regular, malgrat que qualsevol monitora pot convocar una trobada extraordinària quan ho vulgui. A part, tots els temes que es tracten durant l’assemblea són privats i no surten d’allà, per tal de que totes les participants se sentin segures i puguin expressar-se amb total llibertat. Si voleu estar el dia, tant sols cal que visiteu el seu perfil d’instagram, ASSEMBLEA DONES XIRUS